2016. szeptember 7., szerda

Wachau

2011 májusában 4 napos biciklitúrát tettünk Niederösterreich legszebb részén a Wachauban. A régió nagyon közel található Magyarországhoz, Krems an der Donau-hoz közel foglaltunk szállást, röpke 350 km-re Budapesttől.
A fotoalbum több képpel:  http://wachau.vrobert.fotoalbum.hu/

Kiutazásunk első napján a szlovák határhoz közeli Shloss Hof "ünnepi" kastélyt látogattuk meg, majd a Bécs melletti Klosterneuberg-ben tartottunk rövid pihenőt. 


Schloss Hof 


Schloss Hof
A Habsburg Birodalom egyik legnagyobb és legdíszesebb kastélya. A 18. században számos nagyszabású fejedelmi fogadás és ünnepség pompás helyszíne volt. Fényűző termei, Savoyai Jenő herceg és Mária Terézia császárnő privát lakosztályai, a nagy gonddal kialakított park, a hét teraszra épült, különleges barokk kert és az idilli gazdasági udvar egy lenyűgöző korszak emlékeit őrzi. 


A látogatók a megelevenedő történelem csodálatos élményével gazdagodhatnak itt.
Belépő ára személyenként 11 €.
Nyitva tartás áprilistól októberig, naponta 10–18 h

Kellemes tavaszi napunk volt, a kastély a kerttel együtt egy fél napos kényelmes programot jelentett. Nagyon tetszettek a pávák a kertben és a dromedárok. Összességében megéri megnézni, nagyon közel van M.o-hoz, de láttam már szebb kastélyt is persze. Klosterneuberg
A Duna partján álló Klosterneuburg-i kolostor Ausztria egyik legjelentősebb kulturális és szellemi központja. Itt található az ország legrégebbi pincészete is. A kolostort a nyolc hatalmas szoboroszloppal díszített, pompás barokk „Sala terrena” elnevezésű teremből induló tematikus vezetések keretében lehet bejárni.
A tematikus vezetések - szakrális útvonal (Der Sakrale Weg), birodalmi út (Der Imperiale Weg), a borkultúra útja (Der Weinkultur Weg) és a kolostor titkos kertjeit feltáró út - különböző szempontok alapján, más-más szemszögből mutatják be az épületet.

A vezetés után a látogatók az apátság saját termésű, minőségi, díjnyertes boraiból is kóstolhatnak.
Belépő ára személyenként (vezetéssel) 9,– €
Nyitva tartás egész évben, naponta 9–18 h
Vezetések (egyenként kb. 1 óra): naponta
10 -17 h (kivéve karácsony és szilveszter)

Sajnos már nem tudtunk bemenni mert későn értünk oda, de nagyon lenyűgözött az idilli nyugalom, ami Bécs központjától 6-7 km-re fogadott bennünket.


Eső esetén a Hinterbrühl-i tavas barlangot néztük volna meg: www.seegrotte.at, ahol a háború alatt vadászgépeket szereltek össze.

Szállásunk nagyon szuper volt, egy nagyon kedves családnál. Az emeleten volt három szoba és egy konyha kialakítva. A házigazda pálinkafőzéssel foglalkozott hobbiból :), úgy fogadott minket, hogy az összes pálinkája és bora kirakva a pulton, mondván fogyasszunk amennyit szeretnénk és húzzunk egy strigulát egy cetlin, a végén rendezzük... A marillen likőr zseniális volt, szinte éreztem a sárgabarack rostokat, csupán 20%-os, de rettentően finom és itatja magát. Nem ittunk amúgy sok pálinkát a szálláson, így fizetéskor simán rámondták hogy gratis volt ...


Wachau biciklivel

Első ott töltött napunkon egy 90-95 km-es kört tettünk biciklivel amellyel Wachau legfőbb látnivalóit egy nap alatt meg is tekintettük.

Az útvonalunk: Rohrendorf am Krems (szállásunk)  - Krems - maradtunk a Duna bal partján (folyásirányt tekintve) - Dürnstein. Ez az első etap olyan 20 km lehetett.

Dürnstein
Dürnstein-ben minden a sárgabarackról szólt, rengeteg a turista, alig bírtunk biciklivel átverekedni magunkat rajta (főleg az ázsiai túristák voltak szép számmal). Marillenknödel-t bezzeg nem találtunk, amit kissé zokon is vettem :) feltett szándékom volt telekajálni magam vele - így továbbálltunk hamar.

A lenti kép a túlpartról készült, majd pár órával később a visszaút során. 


Spitz-en át folytattuk az útunkat Melk felé, az út jellemzően a Duna parton megy, a falvaknál kisebb emelkedőn bevisz a falu központjába. Mindegyik nagyon rendezett és látszik hogy biciklisbarát az egész vidék. A szőlők között vezető úton több Heuriger is van. Mi a Krems-ibe tértünk be és Rohrendorf-iba a szállásunknál visszafelé, Melk felé inkább haladtunk, nagy táv várt még ránk.


Bicikliseket szép számmal látni, egy magyar csoport (20 fő kb) például Krems után rakta le a kocsikat, és onnan indultak neki Melk felé. Több utazási iroda is szervez egynapos túrákat Melk-i indulással egészen Krems-ig tekernek és aztán haza, de önállóan is simán meg tudjuk ezt szervezni.

Lehet kombinálni is a közlekedési eszközöket, pl. hajóval fel Melk-be a folyásiránnyal szemben, majd gyakorlatilag visszagurulni Krems-be. Így minimális erőfeszítéssel lehet megtenni ezt a kört, és a folyásirány szerinti jobboldal kis mértékben de végig lejt.

Spitzben (nem spritz :)  a bicikliút mellett elfogyasztottunk folyadékpótlásként egy sört, és már a tekerés is jobban ment utána.

Melk közelében elkapott minket sajnos az eső, ez a rész annyira nem is volt érdekes, így jól nekirugaszkodtunk, de így is ki kellett hagynunk az apátságot sajnos - kissé túlterveztem a távot, bár én már láttam pár éve az apátságot, így nem fájt annyira.


Egy étterembe húzodtunk be már a jobb oldalt, ahol egy magyar pincér volt nem meglepően. Jól beebédeltünk 3 óra körül és folytattuk utunkat immáron hazafelé.


Krems-i híd
Ezen a parton megtekinthető még Aggstein vára, de mivel azt már láttuk és bicoval feltekerni nem lehet könnyű, így most oda nem tekertünk fel. Amúgy ajánlom mindenkinek, szép a várrom, és jó a kilátás a Dunára.
Jól kiépített (egy nyomsávos) közúton, egészen a vár bejáratáig fel lehet menni autóval is, ahol egy nagy, ingyenes parkolóban hagyhatjuk autónkat. Emlékeim szerint erős kettes, néha egyes fokozat ... :)

Visszafelé a jobb oldalt jöttünk, végig lejtős úton, gyakorlatilag kis rátekeréssel már 22 km/h-val tudtunk "száguldani". Kisütött a nap is, így jó időben tudtuk befejezni a túránkat. Krems-nél jöttünk vissza a hídon, majd a Krems-en átvágva (nagyon jó bicikliút van a városon keresztül is), a Krems-i heuriger-ben a helyi öregek társaságában megittunk 2-3 Gespritzter Grüner Velteliner-t. Örömmel nyugtáztuk hogy városi puhányok vagyunk ugyan, de a 90 km-et simán teljesítettük :) és még hátravolt 5 km.Egy-két info Wachau-ról:


Wachau tudnivalók

A Wachau egy nagyjából 30 km hosszú völgyszoros Ausztriában a Duna mentén a melki apátság és Krems an der Donau között. Ezen a festői fekvésű területen, a három oldalról meredeken felnyúló sziklák keskeny nyergében építették fel Aggstein várát a Künringerek a XII. század elején.

Azzo, a családalapító a XI. században érkezett Ausztria területére és Wachau környékén telepedett meg. 1100 körül már említik Aggstein várát, mint félelmetes rablófészket. Az elbeszélések hatalmas uraságoknak, velejükig gonosz és kegyetlen rablólovagoknak ábrázolják a vár urait, akik láncokkal zárták el a Dunát, az arra hajózókat kíméletlenül kifosztották, a hajósokat pedig a folyó fölött magasodó sziklavárukba hurcolták.
A Künringer-família a XIII. század elején érte el hatalma tetőfokát. Az osztrák hercegségért folytatott hatalmi harcban összetűzésbe keveredtek az összeférhetetlen és nyughatatlan természetéről elhíresült II. Babenberg (Harcias) Frigyessel és ez megpecsételte sorsukat. 


1231-ben Frigyes teljesen lerombolta a Künringerek központi erősségét, a család pedig pár év alatt (a Habsburgok előretörésével) elveszítette minden befolyását.
(Harcias Frigyest is elérte végzete: közvetlenül a tatárjárás után fosztogató hadjáratokat vezetett a magyar királyság területére, de rajtavesztett, a IV. Béla ellen vívott Lajta-menti csatában vesztette életét 1246-ban.)  1429-ben a szintén rémtetteiről híres Georg Schenk von Wald kapta meg hűbérbirtokul V. Adalbert osztrák hercegtől (II. Albertként német, Habsburg Albert néven magyar király 1439-39 között) és újjáépítette a romos várat. Kereken száz év múltán, 1529-ben a Bécs ellen vonuló törökök ostromolták meg és rombolták le, Bécset azonban nem sikerült elfoglalniuk. 

1606-ban Anna von Polheim-Parz tulajdona lett, aki ismét elkezdte fölépíteni a várat. Ekkoriban épülhetett a kápolna, melynek fazsindelyes tetőzete viszonylag épen máig fennmaradt.
A harmincéves háború során nem volt különösebb katonai jelentősége, tulajdonosai nem foglalkoztak állagával, lassan rommá lett.  A legendás erősséget a XIX. században „fedezték fel” ismét, ekkor történtek az első kísérletek megóvására. Napjainkban kedvelt kirándulóhely, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a Duna áttöréses völgyére.

Melk

Az osztrák Pannonhalma, 60 méterrel a Duna felett magasodik. A látogató nagyrészt csak az épület muzeális termeit látja, azonban az öreg falak lüktető életet rejtenek. Szent Benedek szerzetesei imádkoznak és dolgoznak 900 éve ezen a helyen.


A kolostor két történelmileg kialakult feladatot lát el: egyfelől az oktatást, másfelől a lelkipásztori teendőket. A lelkipásztori teendők abból adódtak, hogy az apátságok a szerzeteseknek megélhetésükhöz földbirtokot és azt a feladatot adták, hogy ezeken a területeken missziós tevékenységet végezzenek és azokat megműveljék. Így a szerzetesek nagy része a kolostoron kívül él, térben gyakran igen távol eső vidékeken.

Biciklisek figyelmébeA Kamp-Thaya-March-kerékpárút és a Bécs-Brünn-kerékpárút mellett a Weinviertelben további 1600 kilométernyi kitűnően kiépített kerékpáros túraút várja a kezdőket és a tapasztaltabb bringásokat.
A környéket szinte teljesen behálózza a 13 szőlő, ill. borfajtáról elnevezett kerékpárút. Fedezze fel a 35-75 km hosszúságú, egy-vagy kétnapos körtúrákat, haladjon mondjuk a „Chardonnay“-tól a „Zweigelt“-ig.
Aki derekasan teker, biztosan szívesen megáll útközben egy kis pihenőre, egy jó uzsonnára. A bicajosokat kifejezetten kerékpáros-barát vendéglátók várják.
Útleírás
Hossza: 1600 kilométer
13 boros túraút, a 420 km hosszú Kamp-Thaya-March-kerékpárút egyes résztávjai, a 98 km hosszú Liechtensteinroute a határokon is átlép, az Eurovelo 9 weinvierteli szakaszának hossza 84 km, stb.
Jellemzői: sokféle, többnyire családi, egy-vagy kétnapos túraútvonal.


* * *


Másnap kutya hidegre ébredtünk esővel, így az északi bickliúton (Kamp-Thaya-March) tervezett körünket inkább kocsival tettük meg.  


Rosenburg reneszánsz kastély


Rosenburg Alsó-Ausztriában, Bécstől nyugatra és Kremstől északra (36 km) fekszik a 34.sz. főút mellett, ahol a Taffa folyó a Kampba ömlik.
A kastély (várkastély) a folyó fölött magasodó szikla tetejére épült és a Hoyos grófok tulajdona. A kastély alapjai az 1200-as években épült, a protestáns Graberek alatt (1593-1597) között a középkori lovagvárat reneszánsz stílusú kastéllyá alakítják át, a Horner Bund protestáns szövetség szépkehlye volt. A Hoyos családé 1678-ban lett. 1809-ben tűzvész elpusztította, de a család 1860-ban teljesen újjáépítette.

A kastélyt egy hatalmas méretű lovagi torna udvar veszi körül. Az udvart fedett árkádsor határolja. A kastélyba egy 1583-ban épített, nyolcszögletes kaputornyon keresztűl lehet bejutni.
A belső udvarban lévő épületek a kastély legrégebbi részei, ezeket lehet a folyó mellől látni. Szép látvány a szikla tetején magasodó gazdagon díszített, reneszánsz árkádsorral és erkéllyel rendelkező kastély, erre a részre esik a kápolna szentélye is.

A kastélyban fix időpontokban ragadozó madarakkal mutatnak be egy műsort, amit ilyen hidegben is megtartottak.  Láttam már hasonlót a Werfen-i fellegvárban, de ez is nagyon jó volt. Sólymokat, sasokat, keselyűket is reptettek.

A kastély után a közeli Altenberg-i apátságot is volt időnk megnézni, de a hideg miatt jó volt hamar hazaérni. 

Este egy másik Heurigert látogattunk meg a szállásunk közelében, a pincefaluban, ahol szállásadóinkkal is összefutottunk. Megmutattuk a helyieknek hogyan mulat a magyar :). A végén a pince tulajdonosa meghívott minket egy búcsú proseccora (elismerve a fogyasztást ;) és még egy órát beszélgetett velünk. Akkor már németül is jól kommunikáltam.

A borok fröccsnek elmentek, ételként mindenféle kenyér (zsíros, sonkás, húskenyeres stb.) amit felszolgálnak az ilyen kisebb heurigerek. Ritka amelyikben meleg konyha van, de ha igen akkor mindenféle finomság (véreshurka, csülök, wurst) is kapható. A heuriger-ek jellemzően friss/tavalyi bort áruló pincék, fix heteken/hétvégén vannak nyitva, így a weinstrasse-n mindig van 3-4 ami nyitva van, de a többi 20 általában zárva. A Heuriger Calendar-ban közlik mikor-ki van nyitva.


Utolsó napunkon északabbra látogattunk, a borokról elnevezett bicikliutak földjére. A sárga és a zöld úton tekertünk - ausztriából rendeltem mindenféle katalógust, amit ingyen, magyar nyelven,3-4 nap alatt kiküldtek. Ezen néztük ki a Rizling és Rizlingszilváni utakat. Egy 35 km-es kör volt végül, ami csalódásomra egy pince mellett sem vezetett el, nem tudom miért hívják akkor így ezeket a túrákat.
A link ahonnan az infokat gyűjtöttem és rendeltem katalógust: http://www.also-ausztria.info
A "Kerékpár" blokkban kész túrák vannak összeállítva.


Jóvőre talán:
Traisental-kerékpárút


A Mostviertel egyik legkedveltebb kerékpáros túraútja.   
 A Traismauer an der Donauból induló 111 km hosszú út St. Pölten, Lilienfeld és St. Aegyd am Neuwalde érintésével jut el Mariazellbe. Varázslatos és változatos szépségű mostvierteli tájak szegélyezik: a Dunától délre elterülő szelíd dombságtól egészen a Mostvierteli-Alpok impozáns hegyvilágáig. A Traismauer és Kernhof közötti, komolyabb emelkedők nélküli szakasz nagyszerű családi útvonal, mellette található a „Jurassic Island“ dinoszauruszpark, a Hohenberg nevű kreatív falu és Kernhofban a jópofa teveszínház (Kameltheater). Maga az út nagyjából sík terepen vezet, kerékpárutakon és csendes mellékutakon, sok helyen árnyékban és nagy részen a Traisen folyó árterén. A folyóparton és a természetes kavicsszigeteken vadregényes környezetben tarthat pihenőt útközben.  Aki a kerékpározást kulináris élvezetekkel szeretné egybekötni, a Traisental-Donauland bortermő régióban rengeteg lehetőséget talál: a traismaueri kastély vinotékájában például megkóstolhatja a Traisen völgyének legjobb borait. A hangulatos borozók mellett a festői szőlőskertekről se feledkezzen meg, ott piknikezni nem akármilyen élmény. 

* * *
Minden biciklisnek ajánlom a Wachau-t, és legközelebb mi is a Traisental-ban is tekerünk. Közel van, nagyon kultúrált, rendezett, biciklisbarát....bár itthon lenne több ilyen.


VR

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése