2016. augusztus 28., vasárnap

Börzsöny

Az egyik tájegységem a Börzsöny. Szinte már rendszeresnek tekinthető hogy kiugrunk oda biciklizni Gáborékkal.

Nagymarosra az M2-es autópályán majd a 12-es úton jutunk ki. A napot a kis Francia pékségben indítjuk a fantasztikus péksüteményekkel és kávékkal. 

Ezután átsétálunk a nagymarosi piacra, amelyet szombatonként tartanak. Szerintem az egyik legszínvonalasabb piac, persze méretét tekintve nem üti meg a Liliomkertet, de a Börzsönyben nagyon sok kistermelő van és ők mind kihozzák a portékájukat. Rengeteg házi sajt, joghurt, néha tőkehúsok is, zöldségek, ivólevek garmadája. Nekem kedvencem a Kuha tanya hústermékei.
Nyáron ajánlatos hűtőtáskával jönni, így a vásárolt termékek kibírják amíg mi bringázunk.

A piacozás után indíthatjuk a bringatúrát, az alábbi útvonalat szoktuk variálni:




 - Nagymaros - Zebegény: jó minőségű bicikliút amely montainbike-al és versennyel is járható.

 - Miután Zebegény után a 12-es út egy felüljáró formájában keresztezi a bicikliutat ott el kell hagynunk a bringautat és a Márianosztrai utat kell követnünk. A minősége eléggé változó, régen emlékszem ez jó aszfalt út volt, de megette az idő. Nem értem hogy miért nem lehet ezeket az erdészeti utakat karbantartani, kiváló biciklis útvonal lenne...na mindegy, legalább stadionjaink lesznek 10-20 szurkolóra.

- Az út végig emelkedik, de azért vállalható. Márianosztra előtt találkozunk a főúttal ahol jobbra fordulunk és Kóspallagig tekerünk. Először napon, aztán kellemes erdős részen tekerünk a főúton.

 - Kóspallagon jobbra fordulunk a Királyrét felé, hamarosan elérjük 357 m-es csúcsmagasságunkat, innen egy kellemes gurulás vár ránk a Királyréti kereszteződésig. Rendszerint Királyréten tartunk egy pihenőt ebéddel. A falu elején található éttermet átvette egy új cég, szerintem jót tett nekik az arculatváltás. Isteni finom csülköt ettünk 1500-ért szafttal locsolgatva.

- Királyrétről Szokolyán át Kismarosig gurulunk végig. Pont az úttal szemben ahol megérkezünk található a Duna utca, azon ha lemegyünk akkor épp a bringaúttal talákozunk.

- A bringaúton pedig még egy kis tekerés a Visegrádi vár látványában gyönyörködve Nagymaros. 

- Ha szerencsénk van akkor Jucus standjánál megállhatunk a bringaúton, ahol többféle házi gyümölcslét kóstolhatunk: az alma-körte és  sárgabarack a nagy kedvencem.

Az össztáv 46-48 km, szintemelkedés 390 m.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése