2016. augusztus 28., vasárnap

Kékkút-Nagyvázsony


Egy jó sportértékkel bíró 58 km-es kör (a tervező mindig csal egy pár kilómétert, vagy pedig folyamatosan kacsázva megyek) a Balaton-felvidék kevésbé ismert részein, érintve a Kapolcsi völgyet, Nivegy völgyet. A túrát mi Kékkútról indítottuk a szokásos szállásunkról, az alábbiak szerint.




A Káptalantóti piaccal szemben található egy kis aszfalt / köves út, amely Diszelre vezet. Gyönyörű eldugott út amely a Csobánc árnyékában halad, szőlőültetvények között. Az út végén Diszelben jobbra fordulunk és becsatlakozunk a 77-es útba. A 77-es nem annyira forgalmas, széles és jó minőségű út, kb. 14 km-et fogunk rajta tekerni.

A Művészetek völgyéről ismert falvakat járjuk végig: Monostorapáti, Kapolcs, Vigántpetend. Ez utóbbiban jobbra fordulunk és jó pár hajtűkanyart leküzdve (némeliyk 6-7%-os emelkedő sajnos, és a többi is 5%-os) érünk el Nagyvázsonyba.

Kapolcs


Nagyvázsony előtt van lehetőségünk a kék túraútvonalon levágni Balatoncsicsó felé, "panoráma kerékpárút" néven is ki van táblázva Monoszló felé. Legközelebb erre fogunk menni.

Most viszont továbbhaladtunk Nagyvázsony felé, vetettünk egy pillantást a várra és haraptunk valamit a tövében található csárdában.

Nagyvázsony
Nagyvázsony után sajnos még egy hosszú, kisebb emelkedő vár ránk Mencshelyig, de aztán egy szuper gurulás következik a gyönyörű Nivegy völgyben, az alábbi települések érintésével: Óbudavár-Szentantalfa-Tagyon. 

Ezzel le is értünk a Káli medence kapujába, Köveskálon keresztül tekertünk vissza szállásunkra. Összességében 58 km-t tekertünk és eddig nem ismert útvonalakat ismertünk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése